U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu 7. i 8. rujna 2017.g. je održana nezavisna konferencija o informacijskoj sigurnosti FSec2017. FSec organiziraju zaposlenici i alumni Fakulteta organizacije i informatike, volonteri te pripadnici Hrvatske zajednice otvorenog koda, a sam događaj je okupio preko 450 sudionika, iz naše zemlje, regije i svijeta.

Prvog dana konferencije, Alen Beganović, osnivač Ethernaut Information Technologies, održao je predavanje na temu Future of Payments in EU – PSD2. PSD2 uvodi nove igrače u proces plaćanja AISP (Account Information Service Provider) i PISP (Payment Initiation Service Provider), koji će značajno promijentiti postojeće procese. Banke, trenutno ključni igrač u plaćanjima, moraju se prilagoditi promjenama i donijeti stratešku odluku, postati compliance provider za ostale igrače ili zadržati i proširiti svoju centralnu ulogu, formirajući zajedno s partnerima novi ekosistem vezan uz proces plaćanja. Kroz ovo predavanje, dat je pregled sustava autentifikacije koji se koriste u hrvatskim bankama, te analiza njihove usklađenosti sa zahtjevima Direktive.

Ovo predavanje je uvod za okrugli stol na temu Payment Service Directive 2 (PSD2).

Okrugli stol je okupio stručnjake iz područja (CSO-e vodećih banaka u RH, predstavnike regulatora i direktore velikih softverskih kompanija) koji su raspravljali rizicima i prilikama koje nosi ova Direktiva. Okrugli stol je moderirao Alen Beganović.

Kako Ethernaut pristupa ovoj temi možete pročitati ovdje.